ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Μέρος ΙΙ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Η εποικοδομητική προσέγγιση της διδασκαλίας και της μάθησης

ΑΘΗΝΑ 2002

  Πρόλογος 1ης ΕΚΔΟΣΗΣ    

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια πραγματική επανάσταση στο χώρο των ερευνών που αφορούν στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Έρευνες που έγιναν σε πολλές χώρες του κόσμου έδειξαν ότι οι μαθητές, άσχετα από το κοινωνικο–οικονομικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν, τη γλώσσα κ.τ.λ., όταν έρθουν στο σχολείο, έχουν διαμορφώσει προσωπική άποψη για την εξήγηση των φυσικών φαινομένων. Αυτές οι προσωπικές απόψεις που καταγράφονται ως εναλλακτικές ιδέες, ή αντιλήψεις ή παρανοήσεις ή αναπαραστάσεις ή προϋπάρχουσες ιδέες ή απλώς ιδέες ή νοητικά μοντέλα κ.τ.λ. των μαθητών φαίνεται ότι διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη μάθηση.

Σύμφωνα με τη νέα θεωρία της μάθησης, που στηρίζεται στις προϋπάρχουσες ιδέες των μαθητών και όπου ο μαθητής εποικοδομεί τη γνώση (κονστρουκτιβισμός), τα μαθησιακά αποτελέσματα εξαρτώνται από το περιβάλλον μάθησης, τις προϋπάρχουσες γνώσεις, τις στάσεις και τις αξίες του μαθητή. Η άποψη αυτή δέχεται ότι η γνώση μπορεί να μεταδοθεί μέσω της γλώσσας και της διδασκαλίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει απλά ότι η καινούργια αντίληψη για τη μάθηση οδηγεί σε διαφορετικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία, σε αλλαγές στα Αναλυτικά Προγράμματα και επιφυλάσσει νέους ρόλους για το δάσκαλο και το μαθητή.

Η παρούσα μελέτη αποτελείται από οκτώ κεφάλαια ως εξής: Το πρώτο κεφάλαιο μελετά τις ιδέες των μαθητών, προσπαθεί να περιγράψει τα χαρακτηριστικά τους και να ερμηνεύσει την προέλευσή τους. Το δεύτερο κεφάλαιο, «Η θεωρητική βάση της εποικοδόμησης της γνώσης» αναφέρεται σε δύο βασικές συνιστώσες της θεωρίας του κονστρουκτιβισμού: την Επιστημολογία της γνώσης και τη Γνωστική Ψυχολογία. Η πρώτη μελετά πώς μεταβάλλεται η γνώση και η δεύτερη πώς μαθαίνει ο άνθρωπος.

Το τρίτο κεφάλαιο, «Ο ρόλος της γλώσσας στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών», εξετάζει θέματα όπως η σκέψη, η γλώσσα και η σημασία της επικοινωνίας στην κατανόηση των εννοιών.

Το τέταρτο κεφάλαιο διαπραγματεύεται το Αναλυτικό Πρόγραμμα. Υποστηρίζεται η άποψη ότι για να αλλάξει ένα Αναλυτικό Πρόγραμμα πρέπει να πληρούνται δυο προϋποθέσεις: να υπάρχει μια νέα θεωρία μάθησης και συγκεκριμένες κοινωνικές απαιτήσεις που να προσδιορίσουν το περιεχόμενο. Στην προκειμένη περίπτωση η νέα θεωρία μάθησης είναι η υπόθεση της εποικοδόμησης της γνώσης και το περιεχόμενο προσδιορίζεται από τις κοινωνικές ανάγκες για επιστημονικό και τεχνολογικό αλφαβητισμό.

Το πέμπτο κεφάλαιο αναφέρεται στις διδακτικές προσεγγίσεις, εξετάζοντας διεξοδικότερα το διδακτικό μοντέλο της εποικοδομητικής προσέγγισης.

Το έκτο κεφάλαιο εξετάζει το ρόλο του δάσκαλου στα πλαίσια της νέας διδακτικής προσέγγισης, δηλαδή του κονστρουκτιβισμού. Στο καινούριο πλαίσιο ο δάσκαλος δεν πρέπει να λειτουργεί ως αναμεταδότης της γνώσης, αλλά ως σύμβουλος και οργανωτής έργων μάθησης.

Το έβδομο κεφάλαιο περιγράφει τις ιδέες των μαθητών σε συγκεκριμένες βασικές έννοιες, όπως στην έννοια της δύναμης, της ενέργειας, του φωτός κ.τ.λ.

Τέλος, στο όγδοο κεφάλαιο δίνονται παραδείγματα διδασκαλιών που στηρίζονται στην υπόθεση της εποικοδόμησης της γνώσης.

Ο τίτλος που δόθηκε στην παρούσα μελέτη τη ξεχωρίζει από το βιβλίο μου «Διδακτική των Φυσικών Επιστημών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γρηγόρη. Η διαφορά μεταξύ των δύο εργασιών μου είναι ουσιαστική. Η νέα συμπληρώνει την παλαιότερη, η οποία εστιάζεται στις επιστημονικές διαδικασίες, την επιστημονική νοοτροπία και την ενεργό μάθηση μέσω της ανακάλυψης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου Γιάννη Βλάχο και Γιάννο Καρανίκα που όχι μόνο διάβασαν τα κείμενα και έκαναν παρατηρήσεις, αλλά σχεδίασαν και πραγματοποίησαν τις διδασκαλίες σε μαθητές της Ε’ Δημοτικού. Επίσης, ευχαριστίες οφείλω στους συνεργάτες μου Μαρία Χατζή, Θανάση Βέρδη, Μαρία Δρακοπούλου, Δέσποινα Ιμβριώτη, Ελευθερία Καμπέρη και Βάσω Χατζαρούλα για τη βοήθειά τους.

Αθήνα, Ιανουάριος 1997

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ 2ης ΕΚΔΟΣΗΣ

Στη δεύτερη έκδοση προστέθηκε ένα νέο κεφάλαιο στο οποίο εντάχθηκαν τα εργαλεία των διδακτικών προσεγγίσεων, όπως η μεταφορά και η αναλογία, η επίλυση προβλημάτων, οι ερωτήσεις, το δραματικό παιγνίδι, η προσομοίωση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, κ.τ.λ.Στο τελευταίο κεφάλαιο προστέθηκε ένα ακόμα παράδειγμα διδακτικής προσέγγισης: η άνωση στα υγρά.

Τέλος, στο κείμενο επήλθαν αρκετές αλλαγές εκφραστικού κυρίως χαρακτήρα, αρκετές από τις οποίες οφείλονται στις παρατηρήσεις των συνεργατών μου Κατερίνας Πλακίτση και Καίτης Ριζάκη. Αθήνα,

Μάης 1998


ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3ης ΕΚΔΟΣΗΣ

Με την παρούσα έκδοση το βιβλίο συμπληρώνεται σημαντικά και καλύπτει όλο το φάσμα των εννοιών που άπτονται της διδασκαλίας και μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες. Σε μερικά κεφάλαια, όπως είναι το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο και το έκτο προστέθηκε ύλη. Έτσι, το δεύτερο κεφάλαιο που αναφέρεται στη θεωρία της εποικοδόμησης της γνώσης κρίθηκε σκόπιμο να συμπληρωθεί με τις νεότερες απόψεις για τις πολλές μορφές του κονστρουκτιβισμού, όπως π.χ. προσωπικός, κοινωνικός κονστρουκτιβισμός κ.τ.λ. Το τρίτο κεφάλαιο που αναφέρεται στο ρόλο της γλώσσας στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, συμπληρώνεται με τις απόψεις του Vygotsky για τη σχέση της γλώσσας με τη σκέψη. Το τέταρτο κεφάλαιο, που αναφέρεται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα των Φυσικών Επιστημών συμπληρώνεται με τις σύγχρονες απόψεις για τη σύνδεση της κατασκευής του προγράμματος με τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και με τα περιβάλλοντα μάθησης. Το έκτο κεφάλαιο που αναφέρεται στα εργαλεία των διδακτικών προσεγγίσεων, συμπληρώνεται με τη μελέτη των εννοιολογικών χαρτών.

Το βιβλίο συμπληρώνεται με την προσθήκη ολόκληρων κεφαλαίων, που είναι τα εξής:

Το έβδομο κεφάλαιο: Η συνεργατική μάθηση στις Φυσικές Επιστήμες.

Το όγδοο κεφάλαιο: Ο ρόλος της πρακτικής εργασίας στη διδασκαλία και τη μάθηση.

Το ένατο κεφάλαιο: Η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και οι νέες τεχνολογίες.

Το δέκατο κεφάλαιο: Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Το ενδέκατο κεφάλαιο: Το μουσείο ως χώρος εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες.

Το δέκατο τρίτο κεφάλαιο: Η αναγκαιότητα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που διδάσκουν Φυσικές Επιστήμες.

Τέλος, το δέκατο τέταρτο κεφάλαιο: Οι νέες τάσεις στην έρευνα της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών.

Στην παρούσα έκδοση βοήθησαν οι συνεργάτες μου: Παναγιώτης Πήλιουρας, Κατερίνα Μαλαμίτσα και Κατερίνα Πλακίτση, τους οποίους ευχαριστώ και από τη θέση αυτή.

Αθήνα, Μάης 2002


Ναυαρίνου 13α,10680, Αθήνα Τηλ.: 210 3688036 - Fax: 210 3688036
13a, Navarinou Str., Athens Τel.: 210 3688036-Fax: 210 3688036
H ανάπτυξη του ιστοχώρου πραγματοποιήθηκε από τον καθ. Παν. Κόκκοτα και τους συνεργάτες του.
www.primedu.uoa.gr/sciedu © 2004 All rights reserved - e-mail: estamoulis@sch.gr