Ακολούθως συνεργάζονται στην ομάδα τους προκειμένου να καταγράψουν μερικούς ζωντανούς οργανισμούς. Οι εκπρόσωποι από κάθε ομάδα ανακοινώνουν στην τάξη τις καταγραφές τους. Καλούμε τους μαθητές να εκφράσουν τις διαφωνίες τους, εφ' όσον υπάρχουν, καθώς και τα επιχειρήματα που τους οδήγησαν σ' αυτές. Ένας πιθανός διάλογος που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ των μελών της τάξης είναι:
-Διαφωνώ, η τριανταφυλλιά δεν είναι ζωντανό σώμα.
- Πώς σκέφτηκες ότι η τριανταφυλλιά δεν είναι ζωντανό αώμα;
- Επειδή δεν κινείται.
Ο δάσκαλος καταγράφει στον πίνακα τα κριτήρια ταξινόμησης των σωμάτων που προκύπτουν από τη συζήτηση στην τάξη.
Η εικόνα της σελ. 27 οδηγεί τους μαθητές να εκφράσουν τις απόψεις τους για το ποια σώματα που φαίνονται στη εικόνα έχουν ζωή και ποια δεν έχουν. Παροτρύνουμε τους μαθητές να εργαστούν ατομικά και να ταξινομήσουν όσο το δυνατό περισσότερα σώματα που φαίνονται στην εικόνα (σύννεφα, ποτάμι, λουλούδια, αέρας κλπ.). Τα παιδιά συζητούν στην ομάδα τους και καταγράφουν τα κριτήρια που χρησιμοποίησαν κατά την ταξινόμηση. Ακολούθως ανακοινώνουν στην τάξη τις αποφάσεις τους και συζητούν
για τις τυχόν διαφωνίες τους. Διευκολύνουμε τη συζήτηση των μαθητών θέτοντας κατάλληλα ερωτήματα. Μπορούμε να καταγράψουμε στον πίνακα της τάξης ή σε διαφάνεια προβολής τα κριτήρια ταξινόμησης έμβιων και άβιων σωμάτων στα οποία καταλήγουν οι μαθητές. Από τη συζήτηση αναμένεται να συμπεράνουν ότι:
Τα παιδιά ακολουθούν ανάλογη πορεία και στην ταξινόμηση των ζωντανών οργανισμών σε ζώα και |